Nietolerancje

Urządzenie BICOM może być wykorzystywane do badania bioreznonansowego nietolerancji pokarmowych.

Nietolerancja pokarmowa jest znacznie bardziej powszechna niż alergia pokarmowa. Pierwsze objawy nietolerancji pokarmowej zwykle pojawiają się z opóźnieniem – nawet po kilku godzinach od spożycia danego produktu. Objawy mogą utrzymywać się przez kilka lub nawet kilkanaście godzin. Typowe objawy nadwrażliwości na produkty spożywcze to: wzdęcia, biegunki, zaparcia, problemy skórne, bóle głowy, zmęczenie.

W odróżnieniu od osób cierpiących na alergie pokarmowe, które przeważnie nawet po spożyciu niewielkiej ilości produktu uczulającego odczuwają objawy, osoby z nietolerancją mogą przyjąć większe ilości danego produktu bez jakichkolwiek konsekwencji. Jednak w sytuacji spożycia zbyt dużej ilości pokarmu nietolerowanego lub spożywania go zbyt często – mogą pojawić się objawy nietolerancji, gdyż ich organizm nie produkuje enzymów koniecznych do trawienia tych produktów.

Wiele osób cierpi na nietolerancję pokarmową kilku produktów lub całych ich grup (np. produktów mlecznych lub zbożowych). W takim przypadku trudno jest metodą „prób i błędów” wyeliminować konkretne, odpowiedzialne za niepożądane objawy produkty z diety. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie badań.

NIETOLERANCJA POKARMOWA:

Badanie BICOM pozwala na stwierdzenie nietolerancji na:

  • Produkty mleczne: mleko krowie; laktoza; soja; mleko klacze; mleko owcze; mleko kozie; mleko migdałowe; mleko kokosowe; mleko krowie bezlaktozowe; mleko z orzechów laskowych; mleko owsiane; mleko ryżowe.
  • Zboża – Mąki: gryka; jęczmień; orkisz; kukurydza; proso; owies; ryż; żyto; sezam; pszenica; drożdże; gluten; mąka migdałowa; mąka amarantusowa; mąka kasztanowa; mąka kokosowa; mąka kukurydziana; mąka jaglana; mąka ziemniaczana; mąka ryżowa; mąka z tapioki.
  • Warzywa: fasola; marchew; cebula; pomidor; ziemniak; szpinak; groszek; szparagi; szczypiorek; karczoch zwyczajny; topinambur; jarmuż; kalarepa.
  • Używki: kawa; kakao; miód; cukier; herbata.
  • Owoce: jabłko; morela; banan; wiśnia; czerwona porzeczka; agrest; winogrono; grejpfrut; cytryna; gruszka; brzoskwinia; pomarańcza; malina; truskawka; mandarynka; papaja; ananas; kiwi; awokado; limonka; marakuja; granat; arbuz.
  • Ryby: Fish mix 1 (dorsz; śledź; flądra); Fish mix 2 (węgorz; małże; krewetki; łosoś; sardynka; sola); dorsz; śledź; makrela; flądra; łosoś; węgorz; sola; tuńczyk; pstrąg.
  • Jajka: żółtko jajka; białko jajka.
  • Owoce morza: krab; rak; homar; małże; ostryga; krewetki.
  • Orzechy: migdały; orzech włoski; orzech laskowy; orzech ziemny; orzech brazylijski; pistacja.
  • Przyprawy: anyż; seler; kminek; curry; papryka; pietruszka; pieprz; liść laurowy; kardamon; pieprz cayenne; goździki; koper; koper włoski; chrzan; majeranek; gałka muszkatołowa; oregano; rozmaryn.
  • Mięso: wołowina; kurczak; baranina; wieprzowina; cielęcina; gęś; konina; indyk; kaczka.
  • Tłuszcze: olej migdałowy; olej arganowy; olej z awokado; olej kokosowy; masło ghee; olej z pestek winogron; olej z orzeszków ziemnych; olej z orzechów laskowych; olej z orzechów macadamia; oliwa z oliwek; olej palmowy; olej ryżowy; olej sezamowy; olej sojowy; olej słonecznikowy; olej z orzechów włoskich; olej rzepakowy.
  • Słodziki: syrop z agawy; aspartam (E951); słód jęczmienny; erytrytol; fruktoza; syrop glukozowo-fruktozowy; mannitol (E421); syrop klonowy; melasa; cyklaminian sodu (E952); sorbitol (E420); stewia; cukier trzcinowy; ksylitol.

 Wyniki testów wysyłamy w ciągu 2-3 dni drogą mailową.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.