Zadzwon teraz: 71-715-92-95
Domivita

Przepisy

Przejście na zdrowy styl żywienia nie musi wiązać się z koniecznością rezygnacji z małych przyjemności. Istnieje wiele przepisów na smaczne i zdrowe desery.
Oto niektóre z nich:

Przepis na jabłecznik

Składniki:

– 3 szklanki mąki razowej żytniej lub orkiszowej
– 2 żółtka i 2 całe jajka
– kostka prawdziwego masła (82% tłuszczu) lub oleju kokosowego
– 0,5 szklanki ksylitolu ( cukru brzozowego)
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– budyń waniliowy bez cukru
– 1, 5 kg jabłek
– 3 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:

Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce. Następnie dodać cynamon i wszystko wymieszać, odstawić na 30 minut.

Masło należy pokroić w kostkę i dodać do niego ksylitol, zmiksować. Następnie ciągle mieszając dodawać powoli jajka, sodę oczyszczoną, budyń i 2 szklanki mąki. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę i dodać przygotowane ciasto. Wszystko delikatnie wyrobić. Ciasto należy podzielić na pół. Jedną połową ciasta wyłożyć spód blaszki. Następnie odcisnąć sok z jabłek i wyłożyć jabłka na ciasto. Drugą połową ciasta przykryć jabłka.

Uwaga!
Ciasto jest bardzo delikatne i może kleić się do rąk. W razie potrzeby oprószać ciasto oraz ręce mąką. Łatwiej będzie rozprowadzić je na blaszce.

Piec 45 minut w tem. 180 C ( piekarnik ustawiony na termoobieg).

Dodatki:
Jak widać na zdjęciu ja posypałam jabłecznik cukrem pudrem, który zrobiłam z ksylitolu oraz bitą śmietaną , skórką z cytryny i gorzką czekoladą.

Bita śmietana:
-250 ml schłodzonej śmietany 36% ubić z 3 łyżeczkami cukru pudru zrobionego z ksylitolu w termomiksie. Włożyć motylek, obrót 4 czas 45 sekund.
Oczywiście można bitą śmietanę ubić za pomocą miksera lub innym urządzeń.

Smacznego!!!

 

Wakacje i sezon letni mają to do siebie, że często sięgamy po lody i czekoladę… Aby uniknąć spożywania gotowych produktów niżej znajdziecie przepis na lody i czekoladę domowej roboty. Zapraszam!!!

Przepis na lody:

Baza:

-6 bananów

-1 avocado

-2 łyżeczki ksylitolu

Dodatkowe składniki:

W zależności jakie chcemy lody można dodać:

-świeże owoce leśne, borówki

-brzoskwinie, mango, ananasa, gruszki lub inne

-zmielone ziarna kawy lub kakao

Sposób przygotowania:

Banany i avocado kroimy w plastry, a następnie wkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Wyjmujemy zamrożone owoce i miksujemy z ksylitolem w termomiksie przez 45 sekund, obroty TURBO. Następnie dodajemy jeden z dodatkowych składników i miksujemy jeszcze przez 15 s, obroty turbo.

Lody są gotowe do jedzenia. Ja zrobiłam z lody z borówkami. Posypałam wiórkami kokosowymi i startą skórką z limonki:)

Smacznego!!!

 

A teraz czas na czekoladę.

Składniki:

– 2 szklanki daktyli eko

– 0,5 szklanki kakao

– 1,5 szklanki orzechów

– 0, 5 szklanki wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Do naczynia miksującego w termomiksie wrzucamy wszystkie produkty. Mieszamy na obrotach Turbo 1 minutę. Następnie przekładamy masę do pojemnika na czekoladę ( ja użyłam tego do kostek lodu). Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Czekolada jest gotowa następnego dnia.

Smacznego!!!

 

 

Przepis na sernik :

Składniki:

– 1kg sera

– 3/4 szklanki ksylitolu

– 12 żółtek

– 12 białek

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– kostka masła

– skórka z pomarańczy i cytryny ( świeżo starta)

– 2 łyżki rodzynek

– 1 łyżka wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Masło należy pokroić w kostkę i dodać do niego ksylitol, zmiksować. Następnie ciągle mieszając dodawać powoli przekręcony przez maszynkę ser. Należy wyrobić gładką masę, następnie dalej miksując dodawać powoli żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu dodać skórkę z pomarańczy, cytryny, rodzynki i wiórki kokosowe.

Piec 60 minut w tem. 180 C ( piekarnik ustawiony na termoobieg).

Sernik można polać czekoladą  i posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem zrobionym z ksylitolu.

Smacznego!!!!

 

Przepis na muffinki bananowe bez cukru i mąki.

Wspaniały zdrowy dodatek do kawy lub na śniadanie. Dla dzieci proponuję polać syropem klonowym lub gorzką czekoladą. Są naprawdę świetne:)

Składniki:

– 2 dojrzałe banany

– 300 g płatków owsianych

-małe opakowanie jogurtu naturalnego ( 180 ml )

-150 ml mleka

– 6 daktyli

– garść orzechów laskowych i włoskich

– garść rodzynek i suszonej żurawiny

– 1 łyżeczka siemienia lnianego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle, rodzynki i żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min, następnie odsącz. Płatki owsiane zmiksuj na ” pyłek” ( ja to zrobiłam w termomiksie), następnie zmiksuj tak samo odsączone daktyle, rodzynki, żurawinę oraz orzechy. Dodaj pozostałe produkty i wszystko dobrze zmiksuj. Ciasto ma konsystencję płynną przypominającą śmietanę. Formy na muffinki posmaruj tłuszczem ( ponieważ ciasto jest płynne nie nadają się formy papierowe do muffinek) i wypełnij ciastem.

Piec 25 minut w tem. 180 C.

Smacznego!!!

 

Przepis na ciastka owsiane.

Są naprawdę pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam!!!

 

 

 Składniki na 20 ciastek:

– 200 g oleju kokosowego

– 1 duże jajko

-1 szklanka mąki owsianej

– 2, 5 szklanki płatków owsianych ( ok. 300 g)

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 3 łyżki syropu klonowego

– 1 garść orzechów laskowych

– 1 garść orzechów włoskich

– 1 garść rodzynek

-1 garść suszonej żurawiny

– 6-8 daktyli

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Daktyle, rodzynki i żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min, następnie odsącz. Płatki owsiane zmiksuj na ” pyłek” ( ja to zrobiłam w termomiksie), następnie zmiksuj tak samo odsączone daktyle, rodzynki, żurawinę oraz orzechy. Dodaj olej kokosowy i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe produkty i również wszystko dobrze zmiksuj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Z wyrobionej masy zrób kuleczki wielkości orzecha lub większe, spłaszcz je łyżką. Ułóż je na blaszce w sporych ostępach.

Piec 15 minut w tem. 180 C.

Smacznego!!!