Bezcukrowe bezy

27 listopada 2019

Bez cukru – bez wyrzutów sumienia

Składniki:

  • 6 białek
  • 130 g erytrytolu lub innego cukru (zmiksować na puder)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sól ubić z białkami, następnie powoli dodawać puder, mąkę i sok z cytryny. Gotowe, ubite białka łyżką przełożyć na blaszkę. Piec 1h (funkcja pieczenia góra-dół) w 150 stopniach.

Masa:

  • 200ml śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 30g erytrytolu lub innego cukru/słodziku
  • olejek waniliowy

Masę ze sobą wymieszać aż zrobi się krem. Na upieczone bezy wyłożyć krem.

Dekoracja: kakao, płatki migdałowe i dżem z jagody kamczackiej bez cukru.

Smacznego!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.