Brownie fasolowe z daktylami

8 maja 2019

Nieco odmieniona wersja popularnego wypieku

Składniki:

  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  •  500 g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej
  • 4 jajka
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g kakao niesłodzonego
  • 160 g syropu klonowego
  • 150 g jogurtu naturalnego ( ja dodałam jogurt bez laktozy)
  • 3 łóżeczku sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • żurawina do dekoracji

 

Przygotowanie:

Daktyle i płatki migdałowe zmiksować i odstawić. Odsączoną fasole przełożyć do naczynia miksującego, dodać jajka, kakao, sodę, syrop klonowy, cynamon i jogurt i dokładnie zmiksować na gładką masę. Do gotowej masy dodać migdały i daktyle i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki. Udekorować żurawiną lub innymi owocami.

Piec 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.