Chleb z płaskurki

2 lipca 2018

Smaczny chleb na zakwasie

Składniki:
– 650 g mąki samopszy
– 360 ml wody
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki zakwasu

Przepis na zakwas:
4 łyżki mąki płaskurki
4 łyżki ciepłej wody
Wymieszać i odstawić w słoiku w ciepłe miejsce. Następnego dnia polowe masy ze słoika odjąć, a następnie dodać 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki. W takim sposób postępujemy 5 dni (dokarmiamy zakwas). Po 5 dniach zakwas gotowy.
  
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrobione ciasto rosło mi 8h, następnie przełożyłam do formy i odstawiałam do rośnięcia jeszcze na 3 h w ciepłe miejsce.
 
Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg). Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba smaruję lekko wodą.
Pod koniec pieczenia, na ok. 10 minut przed końcem smaruję chleb olejem kokosowym co w efekcie daje chrupiącą skórkę

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.