Ciastka owsiane

19 października 2017

Pyszne i proste w przygotowaniu.

Składniki na 20 ciastek:

200 g oleju kokosowego
1 duże jajko
1 szklanka mąki owsianej
2,5 szklanki płatków owsianych ( ok. 300 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki syropu klonowego
1 garść orzechów laskowych
1 garść orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
6-8 daktyli
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Daktyle, rodzynki i żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min, następnie odsącz. Płatki owsiane zmiksuj na ” pyłek” ( ja to zrobiłam w termomiksie), następnie zmiksuj tak samo odsączone daktyle, rodzynki, żurawinę oraz orzechy. Dodaj olej kokosowy i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe produkty i również wszystko dobrze zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. Z wyrobionej masy zrób kuleczki wielkości orzecha lub większe, spłaszcz je łyżką. Ułóż je na blaszce w sporych ostępach.

Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!!!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.