Ciasto śliwkowe z kruszonką

3 lipca 2018

Idealny dodatek do porannej kawy

Składniki:
– 4 szklanki mąki orkiszowej
– 200 ml oleju kokosowego
– 1 jajko i 3 żółtka
– szczypta sody oczyszczonej
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 4 łyżki powideł śliwkowych domowej roboty
– ok 0,5 kg śliwek


Sposób przygotowania:

Olej rozpuścić, dodać ksylitol i jajko oraz żółtka. Wszystko wymieszać. Następnie dosypać mąkę i sodę. Wyrobić ciasto.
Spód blaszki wyłożyć papierem i posmarować olejem kokosowym. Blaszkę wyłożyć ciastem. Następnie posmarować  powidłami, ułożyć śliwki i posypać kruszonką (reszta ciasta).

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!!!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.