Dlaczego pszenica nam szkodzi?

1 sierpnia 2019

Pszenica stała się jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Historia pszenicy sięga tysiące lat wstecz. Zboże to jest stosowane od tysięcy lat jeszcze przez naszych przodków, dlaczego wtedy nie szkodziła? Niestety obecna pszenica ma niewiele wspólnego ze starożytnymi odmianami. Pierwszą, najstarszą odmiana – dziką a następnie uprawianą była samopsza. Ma ona najprostszy kod genetyczny spośród pozostałych tj. 14 chromosomów. Miała bardzo duże wartości odżywcze. Drugą odmianą była płaskurka, pochodziła ze skrzyżowania samopszy i dzikiej odmiany trawy o nazwie Aegilops speltoides. Ta bardziej złożona odmiana pszenicy zawierała 28 chromosomów. Te dwie odmiany pszenicy zyskały popularność przez wiele tysięcy lat zarówno jako produkt spożywczy jak i symbol religijny. Niestety w związku z chęcią uzyskania lepszych, bardziej wydajnych i odporniejszych na działanie środowiska i patogenów plonów stała się ona obiektem modyfikacji przez genetyków. Obecnie to jedno z najbardziej zmodyfikowanych produktów. Obecna pszenica zawiera już 42 chromosomy! To trzy- krotnie więcej niż pierwotna odmiana!  Szkoda, że w całej tej nienaturalnej ewolucji pszenicy, nie nadążył nasz organizm. W związku ze zmiana kodu genetycznego nastąpiła zmiana zawartości białek, na wiele z nich nasz organizm nie wytworzył enzymów, a zatem nie jesteśmy w stanie ich strawić.

Ówczesna pszenica niestety ma niewiele wspólnego z jej pierwotną odmianą, jej wartość odżywcza jest znikoma. Warto również zauważyć, że aktualna pszenica bardzo mocno podnosi cukier. Spożywając w każdym posiłku produkty z pszenicą narażamy się na duże skoki poziomu glukozy a co za tym idzie doprowadzamy do uszkodzenia komórek trzustki. Dodatkowo obróbka pszenicy w mąkę i z mąki w produkt spożywczy powoduje jeszcze większy spadek wartości odżywczej.

Przykładowe zamienniki mąki pszennej:

  • Mąka kokosowa
  • Mąka migdałowa
  • Mąka z orzechów laskowych, włoskich, peakan, słonecznika, sezamu
  • Mąka amarantusowa
  • Komosa ryżowa
  • Mąka gryczana
  • Tapioka
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka z cieciorki

Bezglutenowe śniadanie:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • Około 60ml wody
  • Około 60 ml domowego kefiru ewentualnie mleko kokosowe
  • Migdały – 10g
  • Żurawina świeża 0 20g
  • Brzoskwinia – według uznania 1 lub 2 sztuki
  • Słonecznik – 10g
  • Orzechy włoskie – 10g
  • Cynamon do smaku

Możemy użyć innych owoców np. jagód, truskawek lub innych owoców sezonowych oraz innych orzechów według uznania.

Sposób przyrządzenia:

  1. Kaszą jaglaną umyć. Ugotować w garnku z wodą i kefirem lub mlekiem. Gotować około 12-14minut.
  2. Dodać orzechy i cynamon wymieszać a następnie przełożyć do miseczki.
  3. Na wierzch ułożyć owoce.

Smacznego!

 

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.