Gryczane pierniki

20 grudnia 2019

Nowa odsłona Świątecznego wypieku

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
  • kakao – 2-4 łyżek
  • 260 g miodu
  • 100 g oleju kokosowego
  • Przyprawa do piernika 3-4 łyżki lub (1 łyżka cynamonu, łyżeczka zmielonych goździków, łyżeczka kardamonu, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, odrobina gałki muszkatołowej, pół łyżki mielonego imbiru)

 

Wykonanie:

  1. Do miski miksera wsypujemy mąkę gryczaną i ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną.
  2. Do rondelka wkładamy pozostałe składniki, podgrzewamy bardzo powoli aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Do mąki wlewamy przestudzony płyn miodowy. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być lekko kruszące się ale jednolite.
  4. Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 4 h lub najlepiej na całą noc.
  5. Wałkujemy ciasto na cienkie pierniczki około 3 mm.
  6. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut w zależności od grubości pierniczków.
  7. Pierniczki bardzo nie rosną, można je układać z zachowaniem niewielkich odstępów.
  8. Po upieczeniu zamykamy w szczelnym opakowaniu.

 

Lukier:

  • białko – około 10-15 g
  • sok z cytryny
  • 100 g ksylitolu zmielonego na puder, można użyć też erytrolu.

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na niskich obrotach aż do uzyskania gęstej jednolitej masy. Lukier można zrobić rzadszy po dodaniu większej ilości soku z cytryny, bądź gęstszy do precyzyjnego dekorowania.

 

Smacznego!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.