Muffinki bez cukru i mąki

19 października 2017

Wspaniały zdrowy dodatek do kawy lub na śniadanie.

Składniki:

– 2 dojrzałe banany

– 300 g płatków owsianych

-małe opakowanie jogurtu naturalnego ( 180 ml )

-150 ml mleka

– 6 daktyli

– garść orzechów laskowych i włoskich

– garść rodzynek i suszonej żurawiny

– 1 łyżeczka siemienia lnianego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle, rodzynki i żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min, następnie odsącz. Płatki owsiane zmiksuj na ” pyłek” ( ja to zrobiłam w termomiksie), następnie zmiksuj tak samo odsączone daktyle, rodzynki, żurawinę oraz orzechy. Dodaj pozostałe produkty i wszystko dobrze zmiksuj. Ciasto ma konsystencję płynną przypominającą śmietanę. Formy na muffinki posmaruj tłuszczem ( ponieważ ciasto jest płynne nie nadają się formy papierowe do muffinek) i wypełnij ciastem.

Piec 25 minut w tem. 180 C.

Dla dzieci proponuję polać syropem klonowym lub gorzką czekoladą. Są naprawdę świetne:)

Smacznego!!!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.