Wspaniały zdrowy dodatek do kawy lub na śniadanie.
Składniki:
– 2 dojrzałe banany
– 300 g płatków owsianych
-małe opakowanie jogurtu naturalnego ( 180 ml )
-150 ml mleka
– 6 daktyli
– garść orzechów laskowych i włoskich
– garść rodzynek i suszonej żurawiny
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Daktyle, rodzynki i żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min, następnie odsącz. Płatki owsiane zmiksuj na ” pyłek” ( ja to zrobiłam w termomiksie), następnie zmiksuj tak samo odsączone daktyle, rodzynki, żurawinę oraz orzechy. Dodaj pozostałe produkty i wszystko dobrze zmiksuj. Ciasto ma konsystencję płynną przypominającą śmietanę. Formy na muffinki posmaruj tłuszczem ( ponieważ ciasto jest płynne nie nadają się formy papierowe do muffinek) i wypełnij ciastem.
Piec 25 minut w tem. 180 C.
Dla dzieci proponuję polać syropem klonowym lub gorzką czekoladą. Są naprawdę świetne:)
Smacznego!!!