Wegańska, bezglutenowa tarta czekoladowa

21 stycznia 2019

Pyszne ciasto na Dzień Babci i nie tylko

Spód:
  • 150 g daktyli (zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut)
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g migdałów
  • 60 g oleju kokosowego (płynnego)

Wszystko zmiksować na gładka masę i wyłożyć tortownicę. Wstawić do lodówki na 40 minut.

Masa czekoladowa:

  • 300 g mleczka kokosowego
  • 200 g czekolady (min. 70% kakao)
  • 40 g miodu

Czekoladę roztopić w mleczku kokosowym i gotować 2-3 minuty. Dodać w międzyczasie miód. Masę wylać na schłodzony spód.

Wierzch:

  • 300 g powideł śliwkowych
  • Łyżka miodu
  • Cynamon 2 łyżeczki

Powidła podgrzać, dodać miód i cynamon. Zmiksować na gładka masę i wyłożyć na czekoladę.

Gotową tartę odstawić na 4-5 h do lodówki. Można udekorować wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.