Wielkanocny mazurek

27 marca 2019

Tradycyjny mazurek w zdrowej odsłonie

  • Ciasto:
    • Płatki owsiane – 18 dag
    • Orzechy – migdały, laskowe lub włoskie – 10 dag
    • Siemię lniane – 2 łyżki
    • Olej kokosowy – 3łyżki
    • Miód – 3 łyżki
    • Jajko
    • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    • Woda – ciepła ~2 łyżki
  • Krem:
    • Awokado – 1 sztuka
    • Banan – 2 sztuki
    • Kakao – 3-4łyżki
    • Miód – 2 łyżki
    • Ulubione bakalie do dekoracji

Przepis – Ciasto:

  1. Płatki owsiane wysusz w piekarniku.
  2. Orzechy zalej gorącą wodą lub podsmaż na patelni tak aby zdjąć z nich skórkę.
  3. Płatki owsiane i orzechy zblenduj. Osobno zrób to samo z siemieniem lnianym.
  4. Zmiksowane siemię lniane zalej niewielką ilością wrzątku.
  5. Do misy wrzuć zblendowane płatki owsiane z orzechami oraz siemię lniane oraz pozostałe składniki (olej kokosowy, miód, jajko, mąkę ziemniaczaną). Całość ugnieć. Przykryj folia dokładnie na wysokości ciasta (tak aby nie docierało powietrze). Wsadź do lodówki o pozostaw na około 40 minut.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blachę, dokładnie wylepiając dno.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut.

 

Przepis – krem:

  1. Wszystkie składniki (awokado, banan, kakao, miód) włóż do blendera i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. Wyłóż na upieczony spód. Udekoruj według uznania bakaliami.

 

Smacznego!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.