Zakwas na żurek

11 kwietnia 2019

Podstawa tradycyjnej wielkanocnej zupy

Składniki:

  • Mąka żytnia (minimum 1000) – 8 łyżek
  • 500 ml ciepłej wody
  • Skórka od chleba razowego

Przepis:

  • Do słoika wsypać 8 łyżek mąki żytniej (najlepiej zamówionej z młyna, dobrej jakości), wlać 500 ml ciepłej wody, włożyć skórkę z chleba, przykryć ściereczką, odstawić.
  • Trzymać w temperaturze pokojowej przez mniej więcej 4 – 5 dni.
  • W między czasie kilka razy zamieszać całość.
  • Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.