Cholesterol powstaje z cząsteczki acetylokoenzymu A będącej jednym z produktów rozkładu cukrów, tłuszczów i białka. Tak więc każdy nadmiar kalorii w organizmie może zostać zmieniony w cholesterol. Zalicza się go do substancji tłuszczowych o nazwie sterole, jest ciężki, woskowaty i rozpuszcza się w temperaturze 149 stopni C. Około 80% cholesterolu znajdującego się w organizmie produkuje wątroba. Pozostała część pochodzi z produktów spożywczych. Co ciekawe jedynie żywność pochodzenia zwierzęcego zawiera cholesterol, w przeciwieństwie do produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, orzechy, awokado czy oleje roślinne.
Nasz organizm produkuje większość cholesterolu z nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tym co jemy. Tłuszcz nasycony występuje w produktach spożywczych takich jak jaja, czerwone mięso i kokosy, a do tego powstaje również podczas rozkładu cukrów w organizmie. Dlatego też jeżeli spożywamy zbyt dużo tłuszczów nasyconych, które są wykorzystywane do produkcji cholesterolu. Jedzenie kwasów tłuszczowych trans prowadzi do podnoszenia się poziomu złego cholesterolu i obniża poziom dobrego, a wiedzieć trzeba, że większość olejów roślinnych i margaryn roślinnych zawiera kwasy tłuszczowe trans jednakże nie dotyczy to olejów tłoczonych na zimno ani tych, które pochodzą z pierwszego tłoczenia. Zgubne natomiast jest myślenie, że produkty, które zawierają mało cholesterolu są zdrowsze, ponieważ wiele żywności między innymi jaja pomagają chronić nas organizm.
Wielu uważa, że bylibyśmy zdrowsi i dłużej żyli gdyby poziom cholesterolu był utrzymywany na jak najniższym poziomie. W tym celu lekarze przepisują pacjentom statyny, które według ulotek i literatury medycznej są bardzo dobrze tolerowane przez organizm ludzki, a efekty uboczne występują tylko o 2% ludności i w dodatku nie są groźne gdyż najczęstszymi są zaparcia, wzdęcia, ból brzucha i niestrawność. Naukowcy odkrywają coraz nowe efekty uboczne, ujawniające, że statyny nie są cudownymi lekami za które się je uważa.
Statyny powodują między innymi:
- wyniszczenie mięśni, prowadzące do osłabienia i bólów mięśniowych,
- niewydolność serca,
- zapalenie ścięgien i więzadeł,
- raka,
- problemy z pamięcią i koncentracją,
- depresję,
- zaburzenie funkcji seksualnych,
- kataraktę.
Szczególnie podatni na efekty uboczne statyn są:
- ludzie starsi,
- kobiety,
- diabetycy,
- osoby po operacjach,
- chorzy na wątrobę lub nerki,
- przyjmujący inne leki, zwłaszcza erytrometynę, fi braty, itrokonazol albo leki immunosupresyjne
Przedsiębiorstwa farmaceutyczne chciałaby żebyśmy wszyscy uwierzyli w to, że statyny są bardzo potrzebne. A rzeczywistość wygląda całkiem inaczej a to co ich zdaniem jest prawdą przypomina propagandę aby sprzedać ich jak najwięcej.
Cholesterol pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, zatem gdy jego produkcja zostaje mocno obniżona, czy to z powodów leków, rygorystycznej diety, czy też z przyczyn naturalnych mogą pojawić się problemy.
Źródło: Ks. Dr Sandra Cabot, Margaret Jasińska „Cała prawda o cholesterolu”