Kwas solny

13 marca 2019

Substancja wydzielana przez ludzki żołądek i jej znaczenie w trawieniu pokarmów

Żywność, sposób odżywiania, właściwa piramida żywieniowa; wartość odżywcza wszystkiego co jemy; wszystko co wkładamy do ust to nasze najlepsze lekarstwo „Jesteś tym co jesz!” To nasze najlepsze lekarstwo wpada do naszego żołądka.

Trawienie i dezynfekcja pokarmów to dwie najważniejsze funkcje żołądka. Te procesy zachodzą wtedy, gdy pH (kwasowość) żołądka wynosi 1,5- 2,5 (pH 7 – obojętne ma woda). Współcześnie odżywiający się standardowo ludzie mają pH żołądka 4,5-5. To prawie jak woda. Jaki proces zachodzi, gdy organ ten jest w takim stanie? Brak tu trawienia i brak dezynfekcji, wobec tego, czy taki człowiek może być zdrowy?

Ogólnie rzecz biorąc medycyna mówi – nadmiar kwasu solnego w żołądku prowadzi do zapalenia śluzówki, mikronadżerek, owrzodzeń tzn. wrzodów żołądka. A brak kwasu solnego prowadzi do „raka” żołądka.

30 lat temu w diagnostyce laboratoryjnej stosowało się tzw. sondę żołądkową, tzn.: pobraną treść żołądkową miareczkowano i określano wolny i związany kwas solny i było wszystko jasne. A dzisiaj w diagnostyce wykonuje się tzw. gastroskopię, która podlega na pobraniu próbek ze śluzówki żołądka na test ureazowy (ureaza jest to enzym pochodzący od małej atypowej bakterii- Helicobacter pylor i- prowadzącej według odkrywcy do owrzodzenia).

Proszę dobrze przemyśleć, czy nie warto, wobec tego wykonać testu na wydzielenie kwasu solnego (HCl).

Orientacyjny test wygląda następująco:

Domowy test na wydzielanie kwasu solnego (HCl)

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, wchodzi w reakcję z kwasem solnym, której rezultatem jest wytworzenie się dwutlenku węgla (CO2), który z kolei jest odpowiedzialny za odbijanie się (bekanie). Oczywiście taki test nigdy nie jest jednoznaczny i należy pod uwagę wziąć całość rezultatów. Nie jest on żadnym naukowym protokołem.

Jak przeprowadzić test?

Ważne, aby był przeprowadzony z samego rana i na czczo. Mieszamy 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej z połową szklanki wody. Pijemy roztwór i odnotowujemy, jak dużo czasu minęło nim pojawiło się odbicie (beknięcie).

Interpretacja:

Odbijanie (beknięcie) powinno pojawić się do 2 min. Po ok. 5 minutach możemy przestać liczyć czas. Im dłuższy czas reakcji, tym mniejsze wydzielanie kwasu solnego. Test niekoniecznie jest jednoznaczny i zależy od wielu zmiennych. Można go powtórzyć 2-3 razy, aby doszukać się jakiegoś powielanego wzoru. Jeśli za każdym razem wynik będzie sugerował małą ilość HCl, warto przeprowadzić rzetelne badanie diagnostyczne w tym kierunku.

Nadmiar kwasu solnego powoduje wrzody żołądka a jego niedobór może powodować nowotwór żołądka.

Wobec tego, jeśli mamy niedobór kwasu solnego i podczas jedzenia uzupełniamy ten brak suplementem diety Trawienie DomiVita wtedy ładnie z żołądka „wymiatany”, trawiony i dezynfekowany jest pokarm. Odpowiednie pH żołądka przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Treść pokarmowa o odpowiednim pH jest dobrym bodźcem do wydzielania żółci, a to dalszy etap trawienia i dobrego wchłaniania (na przykład żelaza, którego niedobór stwierdza się co raz częściej). Układ pokarmowy człowieka to 75% odporności – systemu obronnego, który decyduje o całym naszym życiu i zdrowiu.

Małe dzieci przy braku apetytu: doskonałe przed jedzeniem i w trakcie. Kiszonki (ogórki, kapusta, sok z kiszonych buraków) i Trawienie DomiVita, można podawać. Nie można pominąć informacji o kwaśnym mleku (zsiadłym) od krowy lub kozy. Ten produkt to probiotyk najdoskonalszy, posiada 400 fizjologicznych bakterii potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego jelit i człowieka.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.