Przepisy

Przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie

A gdyby tak zacząć robić pieczywo w domu? Wyobraźcie sobie ten zapach i smak świeżego chleba. Specjalnie dla Was przygotowałam prosty przepis na chleb na zakwasie.

Składniki na zaczyn:

  • 30 zakwasu żytniego,
  • 140 g mąki orkiszowej od Biobabalscy,
  • 170 g letniej wody (30 stopni)

Składniki na ciasto:

  • 300 g zaczynu, 30-40 zostaje do namnożeniu na kolejny chleb,
  • 400-420 g letniej wody (30 stopni),
  • 690 g mąki orkiszowej,
  • 90 g mąki z pełnego przemiału,
  • 20 g soli.

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli mieszamy, po czym odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
2.Po godzinie dodajemy sól i ponownie wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej kuli. Przykrywamy folią spożywczą miskę i odstawiamy na 1h.
3. Po godzinie przebijamy ciasto, czyli z 4 stron zawijamy ciasto, a następnie rzucamy ciastem w formie kulki 6-8 razy i ponownie odstawiamy na 1h przykryte folią spożywczą.
4. Następnie ponownie zawijamy ciasto oraz rzucamy formując kulkę, ale przekładamy już do koszyka, w którym znajduje się ściereczka porządnie opruszona mąką. Ciasto w koszyku wyrasta około 2h.
5. Po 1,5 h nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy żeliwny bądź ceramiczny garnek, trzymamy 20 minut. Garnek ma się porządnie zagrzać. Następnie ciasto z koszyczka przekładamy do garnka i nacinamy nożyczkami. Wkładamy garnek do piekarnika na 50 minut – 20 minut pod przykryciem, w temperaturze 240 stopni, następnie 30 minut bez przykrycia, w 220 stopniach.

Mam nadzieje, że przepis przypadnie Wam do gustu! Smacznego 💜