Chleb z mąki samopszy na drożdżach

22 czerwca 2018

Pyszna alternatywa dla sklepowego pieczywa

Składniki:
– 650 g mąki samopszy
– opakowanie suchych drożdży ( 7g)
– 360 ml wody
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Opcjonalnie:
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżka ziaren słonecznika
Drożdże należy rozpuścić w podgrzanej lekko wodzie, dodać do niej cukier. Następnie mąkę, oliwę i sól. Wyrobić ciasto i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie powtórnie wyrobić ciasto i przełożyć do formy na chleb na kolejne 40 minut.
Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg). Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba smaruję lekko wodą.
Pod koniec pieczenia, na ok. 10 minut przed końcem smaruję chleb olejem kokosowym co w efekcie daje chrupiącą skórkę.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.