Jabłecznik

19 października 2017

Przepis na zdrowszą wersję znanego i lubianego ciasta.

Składniki:
– 3 szklanki mąki razowej żytniej lub orkiszowej
– 2 żółtka i 2 całe jajka
– kostka prawdziwego masła (82% tłuszczu) lub oleju kokosowego
– 0,5 szklanki ksylitolu ( cukru brzozowego)
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– budyń waniliowy bez cukru
– 1, 5 kg jabłek
– 3 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:

Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce. Następnie dodać cynamon i wszystko wymieszać, odstawić na 30 minut.

Masło należy pokroić w kostkę i dodać do niego ksylitol, zmiksować. Następnie ciągle mieszając dodawać powoli jajka, sodę oczyszczoną, budyń i 2 szklanki mąki. Na stolnicę wysypać pozostałą mąkę i dodać przygotowane ciasto. Wszystko delikatnie wyrobić. Ciasto należy podzielić na pół. Jedną połową ciasta wyłożyć spód blaszki. Następnie odcisnąć sok z jabłek i wyłożyć jabłka na ciasto. Drugą połową ciasta przykryć jabłka.

Uwaga!
Ciasto jest bardzo delikatne i może kleić się do rąk. W razie potrzeby oprószać ciasto oraz ręce mąką. Łatwiej będzie rozprowadzić je na blaszce.

Piec 45 minut w temp. 180 C ( piekarnik ustawiony na termoobieg).

 

Dodatki:
Jak widać na zdjęciu ja posypałam jabłecznik cukrem pudrem, który zrobiłam z ksylitolu oraz bitą śmietaną , skórką z cytryny i gorzką czekoladą.

Bita śmietana:
-250 ml schłodzonej śmietany 36% ubić z 3 łyżeczkami cukru pudru zrobionego z ksylitolu w termomiksie. Włożyć motylek, obrót 4 czas 45 sekund.
Oczywiście można bitą śmietanę ubić za pomocą miksera lub innym urządzeń.

Smacznego!!!

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.