Bezglutenowe, keto TIRAMISU

16 lipca 2020

 

 

Bardzo prosty i szybki deser.

 

Składniki na ciastka:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu ( zmiksować na cukier puder )
  • 10 g babki jajowatej
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki erytrytolu ( zmiksować na cukier puder )
  • kieliszek 50 ml amaretto
  • 1 jajko ( białko oddzielić od żółtka)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie ciastek:

  • jajka miksujemy ze szczyptą soli na gładką, puszystą masę
  • dodajemy słodzik oraz babkę i dalej miksujemy
  • na końcu wsypujemy mąkę cały czas mieszając
  • gotową masę przelewamy do np. silikonowych foremek
  • piec 20-25 minut w 180 stopniach ( termoobieg)

 

Przygotowanie masy:

  • ubić białko z 2 łyżkami słodzika i szczyptą soli
  • osobno w pojemniku zmiksować żółtko, dodać pozostały słodzik
  • następnie do masy z żółtkiem dodawać amaretto cały czas miksując oraz serek mascarpone
  • na końcu do masy z mascarpone dodać ubite białka i delikatnie wymieszać

 

Wykonanie:

  • ciasteczka przekroić na 3 części
  • następnie każde ciastko z jednej strony moczymy w espresso i układamy na dnie szklanki

  • na ciasteczko nakładamy masę z mascarpone i kolejną warstwę ciastka
  • na końcu posypujemy sproszkowanym naturalnym kakao
  • włożyć do lodówki na 3-4 h

 

Smacznego 🙂

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.