oraz pyszny przepis którym zaskoczycie swoje babcie i dziadków
Kolagen jest białkiem występującym w organizmie człowieka, które stanowi główny składnik tkanki łącznej. Ta z kolei jest budulcem kości, ścięgien, włosów i paznokci. Suplementacja kolagenem jest istotna w przypadku osób starszych, gdyż pomaga utrzymać sprawność stawów i mięśni oraz opóźnić naturalne procesy starzenia organizmu.
Witamina D3 jest produkowana przez ludzką skórę wystawioną na odpowiednią ilość światła słonecznego. Ze w względu na klimat w Polsce niedobory tej witaminy są powszechne, a do tego zdolność wytwarzania witaminy D3 przez skórę zmniejsza się wraz z wiekiem. Głównym zadaniem tej witaminy jest usprawnienie przyswajania wapnia, którego odpowiedni poziom – jak wiadomo – odpowiada za mocne kości i zęby. Ważne jest przyjmowanie witaminy D3 wraz z witaminą K2 (MK-7) oraz pamiętanie, iż obie te witaminy rozpuszczalne są w tłuszczach, toteż warto zwrócić uwagę na skład wybieranego preparatu. Obie te witaminy nie kumulują się w naszym organizmie, z tego powodu ważne jest ich systematyczne suplementowanie.
Homocysteina jest obecnie uznawana za jedną z głównych przyczyn chorób serca i naczyń krwionośnych oraz wylewów. Pojawiają się co raz liczniejsze badania, dokumentujące powiązane jej wysokiego poziomu z występowaniem choroby Alzheimera. Homocysteina nie jest składnikiem pokarmowym – nie można obniżyć jej poziomu poprzez unikanie produktów ją zawierających. Jest ona wytwarzana w organizmie, gdzie pełni niezbędne funkcje składnika potrzebnego wyłącznie do dalszych przemian w inne substancje. Jeśli jednak pozostanie w organizmie w nienaruszonym stanie, przeniknie do krwioobiegu i rozpocznie atakowanie ścian naczyń krwionośnych, a to stanowi podstawę do wystąpienia choroby wieńcowej czy chorób neurodegeneracyjnych. Poziom homocysteiny można jednak skutecznie obniżać poprzez zapewnienie organizmowi kilku prostych składników: kwasu foliowego, witaminy B6, witaminy B12, choliny, trimetyloglicyny.
Pieczony dorsz
- Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g
- Sól himalajska – 0.2 g
- Koper – pół pęczka
- Pieprz czarny mielony – szczypta
- Mielona papryka chili – według uznania
- Czosnek – 2 ząbki
- Cytryna – ćwiartka cytryny
- Olej amarantusowy – 2 łyżeczki
- Brokuł – 100 g
- Kasza jęczmienna pęczak – 60 g
Przygotowanie:
- Umyj dorsza, osusz, przypraw i skrop sokiem z cytryny.
- Rozłóż na brytfankę wyłożoną papierem (można na godzinkę odstawić do lodówki)
- Koperek kroimy drobno, przekładamy do miseczki z oliwą. Dodajemy do tego przyprawy oraz przeciśnięty czosnek. Mieszamy.
- Gotową pastą koperkową smarujemy rybę.
- Piec w 200 stopniach przez około 20 minut
Podawać z ugotowanym brokułem oraz kasza jęczmienną – pęczak.
Smacznego!