Ciastka owsiane w 2 odsłonach

23 maja 2018

Łatwy przepis na smaczną przekąskę

Ciastka owsiane z jabłkami

2 starte na grubej tarce jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 żółtka
2 szklanki płatków owsianych
2 lyżki oleju kokosowego
1 łyżka miodu
Opcjonalnie:
Garść orzechów
Garść rodzynek

 

Jabłka zasypać cynamonem i zblendować na gładka masę. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie całość połączyć z olejem, miodem, orzechami, rodzynkami i płatkami.
Gotową masę odstawić na 20 minut.
Uformować ciasteczka i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w temp. 170 stopni.

Ciastka owsiane klasyczne

2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki ( ja użyłam samopszy)
1 całe jajko i 1 żółtko
200 g oleju kokosowego
Szczypta sody do pieczenia
Szczypta soli
Pół szklanki ksylitolu
Garść orzechów
Garść rodzynek

 

Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać do nich roztopiony olej kokosowy oraz jajko, wymieszać.
Uformować ciasteczka. Piec Ok 20 minut w temp. 170 stopni.

 

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.